Waarom viscose nog fijner is dan katoen!

Het 2e blog gaat over viscose vele variaties op deze fijne kwaliteit. Viscose is steeds vaker de vervanger van katoen en dat is niet voor niks.

Nog even het schema uit het 1e blog.

We zijn nu dus aanbeland bij het rechterdeel en dan het eerste rijtje. U zult nu denken waarom viscose bij de kunstmatige grondstoffen staat, terwijl er toch altijd wordt gezegd dat het een natuurlijk materiaal is?

De reden. Viscose heeft een natuurlijke basis maar wordt door mensenhanden vervaardigd. Vandaar dat het niet genoemd kan worden bij de puur natuurlijke grondstoffen, maar dat het genoemd wordt bij de kunstmatige grondstoffen. De term halfsynthetische vezels wordt ook vssk gebruikt voor viscose.

Viscose

Viscose is een kunstvezels op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose. Andere namen voor viscose zijn kunstzijde en rayon. Viscose lijkt qua eigenschappen op katoen. Viscose heeft veel prettige draageigenschappen en wordt daardoor gebruikt voor dunnere kleding zoals jurken, lingerie, blouses en T-shirts. Ook wordt viscose gebruikt voor voeringstoffen en in de meubelindustrie. Viscose wordt ook gemengd met kunstvezels of met andere natuurlijke vezels.

Eigenschappen van viscose zijn:
           + goed vochtopnemend;
           + voelt koel aan; 
           + goed heet te wassen; 
           + soepel;
           + natuurlijke glans
           - iets gevoeliger voor kreuk dan katoen
            - minder vormvast

Viscose is dus een optimale vervanger van katoen, ook omdat de kleur van viscose veel langer mooi blijft, ook na veelvuldig wassen.

      

 Wist u dat een andere naam voor viscose rayon is?

Varianten op viscose

Modal

Modal is een aangename gladde, zachte maar stevige stof, is van viscose afgeleid en is een verbeterde vorm ervan. Het is met een speciale behandeling slijtbestendiger gemaakt en het heeft een mooiere glans. Modal is gemakkelijk te onderhouden. Het is vormvast, kreukherstellend en bovendien droogt het vlug. Het is in natte toestand sterker dan wat het geval is bij viscose.

Cupro

Cupro is een hoogwaardig natuurproduct dat gemaakt wordt van (katoen-) cellulose. Cupro stoffen hebben een glans, een soort zepige finish, waardoor er lichte kleurschakeringen ontstaan wanneer de stof beweegt. De stof lijkt daardoor op zijde en voelt ook zo. Het valt mooi, is kreukwerend, licht en comfortabel. 

Cupro is ook een stof op basis van viscose en heeft een zijde-achtig uiterlijk.

Tencell

Tencel is een duurzaam & milieuvriendelijk geproduceerd materiaal, gemaakt van eucalyptus hout en verwerkt tot een zachte, soepel vezel, waardoor de stof aanvoelt als zijde.

Tencel heeft de volgende voordelen: 
- is een gladde en soepele stof met en mooie zijdeglans;
- kan veel vocht opnemen en droogt ook weer snel;
- sterke stof;
- goed ventilerend;
- makkelijk te onderhouden,

Lyocell

Tencel wordt ook wel lyocell genoemd. 

Wist u dat een tencel & lyocell hetzelfde is?

       

 

  Het volgende blog, nummer 3, gaat over de volledig kunstmatige materialen. Tot dan!

 

 

Geplaatst door

Martine Van Zijl